Nu står det klart vilka lokala eldsjälar inom svensk ishockey som tilldelas priset ”Äkta Hockeyhjältar” för 2023. Eldsjälarna har valts ut efter en bred nomineringsprocess med över 300 nomineringar, där juryn till sist valt ut sina 21 vinnare, en per län. Vinnarna mottar diplom samt en summa på 10 000 kronor för sina ovärderliga insatser för hockeyn. Vinnarna presenteras nedan löpande.

 

Snabblänk till ditt län

Blekinge län
Dalarnas län
Gotlands län
Gävleborgs län
Hallands län
Jämtlands län
Jönköpings län
Kalmar län
Kronobergs län
Norrbottens län
Skåne län
Stockholms län
Södermanlands län
Uppsala län
Värmlands län
Västerbottens län
Västernorrlands län
Västmanlands län
Västra Götalands län
Örebro län
Östergötlands län

Blekinge län: Anton Andersson, Karlskrona HK

Analytikern Anton lever för sitt lag och sprider enorm glädje till spelare och ledare. En sann eldsjäl som hjälper till där det behövs, i shopen, på läktaren och i kiosken. Anton har själv inte fått uppleva sporten som spelare och lägger därför all sin kraft på att hjälpa andra, det förtjänar verkligen att hyllas.

Dalarnas län: Mikael Gråbo, Hedemora SK

Trots höga toppar och djupa dalar sviker Mikael aldrig Hedemora SK. En eldsjäl som har lyckats med konstycket att både locka in nya ungdomar och behålla seniorerna. Målvakt i a-laget och ledare för j20 – Mikael Gråbo är Dalarnas äkta hockeyhjälte.

Gotlands län: Christi-Jan "Tolle" Sanna, Sudrets HC

Man brukar säga att ishallen är ett andra hem för många men för Tolle är det nog hans första. Han ställer alltid upp för såväl barn som vuxna som är intresserade av att vara på isen. Sudrets HC Allt-i-allo; vaktmästare, materialare och ovärderlig! Som Tolle själv brukar säga ”Det är bättre att dom är på isen och har skoj än att de springer runt och hittar på bus och jäkelskap”

Gävleborgs län: Peter "Stavva" Rothelius, Söderhamn/Ljusne HC

Peter har helt ideellt varit materialförvaltare i Ljusne sedan 1964, alltså 57 säsonger. Detta är troligen oslagbart i Sverige, ja kanske hela världen.
Alltid nära till skratt har han servat generationer av hockeykrigare före, under och efter match och träning.

Hallands län: Peter Johansson, Halmstad Hammers Hockey

Halmstad Hammers trogna materialare sedan många år. En sann eldsjäl som jobbar i hallen från morgon till kväll med allt från att laga, tvätta och hålla ordning på beställningar. Peter, som avgår efter denna säsong, kommer att lämna ett stort tomrum i Halmstad Hammers hockey.

Jämtlands län: Frida Östman, Rossöns IF

När skolor, affärer och företag flyttar eller läggs ner blir de ideella föreningarna oerhört viktiga. Frida är en sann eldsjäl, ledare och kugge i den lilla föreningen Rossöns IF, som är navet för att barn och ungdomar får en rolig, kreativ och givande fritidssysselsättning. En enorm förebild inte bara för Jämtland utan för alla små byar runt om i Sverige.

Jönköpings län: Lancelot Jungåker, HC Hawks

Tack vare Lancelot är det många som hittat tillbaka till hockeyn igen. 2022 startade han föreningen HC Hawks med målet att vara en klubb där man kan spela hockey och ha kul till en billig peng. Snabbt blev klubben, trots matchresultaten, en plats för de som slutat i ung ålder men som nu fått chansen att spela igen.

Kalmar län: Glenn Adolfsson, Nybro Vikings

Polisen, hockeyhjälten, lagledaren - Glenn Adolfsson spenderar all sin fritid med klubben. En glädjespridare som fixar mat, bokar hotell på bortamatcher och närvarar på samtliga träningar och hemmamatcher - helt ideellt. Stafettpinnen har han tagit vidare från sin framlidne bror Inge Adolfsson och möjligen firar de tillsammans priset som Kalmar läns hockeyhjältar 2023.

Kronobergs län: Hans Ruther, Diö Hockey

Det är få som slår Hans Ruther när det kommer till livslång dedikation till hockeyn. Som vaktis i ca 50 år och bor granne med ishallen är han en sann hockeyhjälte inte bara för Diö Hockey utan hela Sverige.

Norrbottens län: Joel Forsman, Jokkmokks HF

Utan Joel hade hockeyn i Jokkmokk inte varit sig lik. En sann hockeyhjälte som är både ordförande i klubben och lagledare för såväl A-laget som pojkar 15. Utöver sitt genuina engagemang lyckades Joel även ta A-laget division 2.

Skåne län: Carina Modig, Åstorps IK

Många är oerhört tacksamma för Carinas över 20 åriga kärlek till klubben Åstorps IK. En eldsjäl som trots att hennes barn inte längre spelar är som en extramamma till alla i A-laget. På ett alltid strålande humör hjälper Carina till där det behövs, i sekretariatet, i kiosken, eller fixar mat till spelarna inför både hemma och bortamatcher.

Stockholms län: Stefan Jansson, Huddinge Hockey

Kallas av många för kungen av Huddinge. Stefan Jansson, Huddinge J20s egna materialare sedan 14 säsonger, är inte bara klubbens hjärta och glädjespridare utan har dessutom en egen hörna i entrén ”Steffes hörna”.

Södermanlands län: Anders Grentzelius, Nyköpings hockey

Anders ”Gresse” bidrar år efter år till god lagsammanhållning i Nyköpings hockey. Sörmlands hockehjälte har varit med genom nästan alla divisioner - nära till elitserien, degradering och nystart, men alltid med samma kärlek för klubben.

Uppsala län: Ronnie Abrahamsson, Uppsala Hockey

Ronnie är engagerad i en mängd aktiviteter under Uppsala Hockeys paraply, men det är framförallt hans driv och engagemang kring Dam, Junior och Flickhockey som gör honom till den hockeyhjälte han är i Uppsala. Mycket tack vara hans engagemang det nu finns både ett NDHL lag och ett framtida juniorlag.

Värmlands län: Lars Nylén, Kristinehamns HT

Värmlands hockeyhjälte bidrar till att Kristinehamns hockeys A-Lag respektive juniorlag fortfarande går runt. En liten klubb i division 3 som har mycket att tacka Lars för hans många timmar i hallen – en sann hockeyhjälte som både tvättar, städar och hejar oavsett resultat.

Västerbottens län: Kent-Roger ”Kenna” Lindström, Vilhelmina IK

När man frågor folk om Vilhelmina hockey, så säger alla ”Kenna Lindström”. En sann hockeyhjälte som verkligen brinner för sin klubb. Hade fler varit som Kenna så skulle vi aldrig behöva oroa oss för föreningslivet i Sverige.

Västernorrlands län: Daniel "Gus" Gustavsson, Team Härnösand

Som grundare av föreningen Team Härnösand har Daniel "Gus" gett många chansen att fortsätta spela hockey för att det är kul, utan att behöva satsa. Gus är definitionen av en eldsjäl – alltid först på plats, alltid sist hem. Med sitt engagemang och driv har han skapat en mötesplats på högslättens ishall där alla är känner sig välkomna. Go Team Härnösand och go Västernorrlands hockeyhjälte Daniel ”Gus” Gustavsson!

Västmanlands län: Kenta Westergren, domarlegendar

No ref, no game. Kenta ”Katten” Westergren har under 30 år sett till att lagen och föreningarna alltid har en domare på plats. Han spenderar mer tid i ishallarna runt om i Västmanland än han gör hemma och hans kärlek till sporten och stolthet som domare smittar av sig på alla som får äran att lära känna eldsjälen Kenta.

Västra Götalands län: Hans Johansson, Åmåls Sportklubb

Åmåls hockeyhjälte, tillika materialare för klubbens A-lag, har åkt land och rike med klubben. I 35 säsonger och tusentals matcher har Hans ”Hazzi” Johansson kämpat för Åmåls Sportklubb ideellt.

Örebro län: Anders Hedlund, Guldsmedshyttan SK

Skridskoslipare, styrelsemedlem, snickare, sekreterare, vaktmästare, lottförsäljare, båsvakt och fixare - listan har inget slut när det kommer till hockeyhjälten Anders Hedlund. En sann Eldsjäl som fördriver all ledig tid i anslutning till hockeyn i bygden.

Östergötlands län: Andreas Tinglöf, IK Österviking hockey

Andreas är en riktig hockeyhjälte som ger barnen i Söderköping med omnejd chansen att lära sig åka skridskor och spela ishockey. För 5 år sedan startade han upp Söderköpings första ishockeylag med mottot ”hockey för alla”. Sedan dess sköter Andreas stort sett hela föreningen själv med allt från sponsorer till att hjälpa någon som står på isen för första gången, samtidigt som han agerar sportchef, tränare och spelare i A-laget.